Fungerar solceller på vintern?

Att skaffa solceller i Sverige… Är det verkligen en bra idé? Det är ju vinter större delen av året. Ja, faktiskt är det så att är Sverige ett utmärkt land för egenproducerad solenergi, trots långa kalla vintrar. Läs vidare för att få svaret på varför.

Redo för solceller? Kontakta oss så hjälper vi dig!

Hem > FAQ Solceller > Solceller på vintern

Hur påverkas solceller av vintern?

Solceller under vintertid

Solceller på vintern? Är det verkligen en bra ide? Även om Sverige är känt för sina långa, kalla och mörka vintrar, är solceller fortfarande en utmärkt idé för att generera egen, ren energi.

För det första producerar solceller fortfarande energi även under vintermånaderna. Trots att mängden solinstrålning minskar under vintern så finns det fortfarande tillräckligt med solenergi som kan omvandlas till elektrisk energi. Solceller kan fortfarande generera energi under molniga eller snöiga dagar, även om mängden energi som genereras är mindre än under en solig dag. Detta betyder att du fortfarande kan producera en betydande mängd egen energi även under vintern.

Ett annat argument för att skaffa solceller när man bor i ett land med långa vintrar, är att elräkningarna oftast är högre. Solceller är därför ofta en oerhört prisvärd investering. Även om det initiala priset för installationen kan vara högt, kan du på sikt spara pengar på din energiräkning. Dessutom kan solcellerna öka värdet på ditt hem och göra det mer attraktivt för potentiella köpare i framtiden. det finns även stöd och incitament tillgängliga från regeringen och kommuner för att främja användningen av solceller i Sverige. Dessa stöd kan hjälpa dig att täcka en del av kostnaden för installationen och göra det mer överkomligt. Läs om grönt skatteavdrag.

Solcellers verkningsgrad ökar faktiskt under vintern

Visste du att kallt väder faktiskt kan öka effektiviteten hos solceller? Det kanske låter oväntat, men det är faktiskt sant!

När det är kallt ute, fungerar solceller generellt sett bättre på grund av att temperaturen påverkar panelernas verkningsgrad. Till skillnad från vad många tror, fungerar solceller faktiskt sämre när de blir varma. Det beror på att när solceller blir varma minskar deras förmåga att omvandla solens strålar till energi. Därför fungerar solceller faktiskt bättre i kalla omgivningar där temperaturen ligger under noll grader Celsius.

När det gäller snö kan det vara ett problem för solcellerna eftersom det kan täcka dem och minska deras effektivitet genom att blockera solstrålarna. Men det är viktigt att notera att solen och vinden kan hjälpa till att smälta snön relativt snabbt och återställa panelernas effektivitet. Dessutom finns det en fördel med att ha snö på solcellerna under en kort tid: snön fungerar som en naturlig isolator och hjälper till att skydda panelerna mot kylan. På så sätt kan snön faktiskt hjälpa till att bevara panelerna och förlänga deras livslängd.

Sammanfattningsvis kan kallt väder och snö faktiskt ha en positiv inverkan på solcellers verkningsgrad. Det kan hjälpa till att öka effektiviteten under vintern och skydda panelerna mot kylan. Så nästa gång du tänker på solceller, tänk på att de faktiskt fungerar bra i kallt väder!

”Jag valde Takel eftersom de mer än gärna ägnade tid åt att diskutera alternativ, fördelar samt svarade på mina många frågor.”
Gareth and his family gives Takel five stars
Gareth Biggs, Åkersberga

Vi tar hand om allt!

När du skaffar solceller med Takel tar vi hand om precis allt! Med vår nöjdhetsgaranti kan du känna dig trygg med att du får marknadens bästa service!